Granit er for den kræsne forbruger!

Granit er dannet som en vulkansk bjergart. Den erblevet til i en langsom proces, hvormagma under Jordens overfladekrystalliseres. Granit er størknet vulkansk vildskab i form afsmeltet eller delvis smeltet klippemateriale nede i jorden. Under vulkanske udbrud spys den smeltede magma op ad og bliver til lava.Granittens bestanddele er hovedsageligt kvarts og feldspat kombineret med nogle andre mineraler, der giver granitten en rød, lyserød, grå eller hvid farve iblandet mørke mineralkorn. Granit er den bedst kendte af de vulkanske bjergarter. Den er den mest almindelige vulkanske klippeart, der findes på jordens overflade. Faktisk findes den kun her, og ikke på andre kloder i vort solsystem.

Granittens anvendelse.

Granit et naturligt materiale tilskåret i blokke eller plader af en bestemt længde, bredde og tykkelse. Materialet er hårdt nok til, at det kan modstå næsten al slitage. Granitten er stærk nok til, at den kan bære en betydelig vægt.Den er vejrbestandig, og den kan udgøre en flade for en skinnende polering.

Granit anvendes som knuste sten. I denne form er den basismateriale på byggepladser og i forbindelse med vejbyggeri, ballast under jernbaner og hvor som helst, hvor knuste sten er nyttige som fyld. Granit vælges ofte af den kræsne forbruger, fordi det er et prestigefyldt materiale, der giver et indtryk af elegance, holdbarhed og varig kvalitet.Hertil kommer at granit bruges til mange ting, som vi møder i dagligdagen. Tilvirket granit omfatter bordplader i køkkener, gulvfliser, trappetrin, belægningssten, bygninger, gravstene og som brugskunst i haven. Udendørs rum kan indeholde havemøbler, trug, springvand, blomsterkummer, borde, granitbænke, dyr, Lamper, fuglehuse og fuglebade forarbejdet i granit.Granit findes overalt omkring os, især hvis man er et bymenneske. Byens mangel på naturlige og grønne luftrum skriger på parker og grønne områder dekoreret med monumentale skulpturelle frembringelser i granit.

Granit i det danske rigsfællesskab.

Grønlandske klipper, nunatakker og fjeldeer præget af Jordens geologiske udvikling gennem 3800 millioner år. Grønlands geologiske fundament er sammensat af grundfjeld med bølgede gnejser, der er fremkommet for mere end 1600 mio. år siden.Granit finder vi i Danmark på Bornholm; granitstenforekommer ikke i den danske undergrund andre steder end på Bornholm, Færøerne og i Grønland. Gnejsen har etnedre lag af krystallinsk skifer, og imellem Mineralerne finder man Hornblende, rød Granat, Grafit og Magmasten.